Decreet hinderpremie werkt.

Door Axel Ronse op 17 december 2019, over deze onderwerpen: Economie
Decreet hinderpremie werkt

De automatische toekenning van de hinderpremie werkt steeds beter en beter’, concludeert  Axel Ronse (N-VA), uit het antwoord van Hilde Crevits, Vlaams Minister voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw op een schriftelijke vraag. ‘Als initiatiefnemer van het decreet is het goed om te vernemen dat de hinderpremie nu op kruissnelheid is gekomen’.

Sedert 1 juli 2017 moeten zelfstandigen die hinder ondervinden van werken voor hun deur niet langer door een administratieve kluwen worstelen om een de hinderpremie te ontvangen. De sluitingsverplichting is weggevallen en ondernemers ontvangen automatisch de vergoeding van 2000 euro.

In 2018, het eerste volledige werkingsjaar, werden 4.062 premies toegekend. Dit voor een totaal bedrag van 8.124.000 euro. En de afgelopen 10 maanden van 2019 gaat het om 3.048 toekenningen en voor een totaal bedrag van 6.096.000 euro.

De automatische toekenning vertoonde in het begin enkele kinderziekten, maar momenteel werkt dit systeem goed. Dit blijkt ook uit het dalende aantal klachten.‘ stelt Axel Ronse. ‘Voor de eerste 10 maanden van 2019 waren er slechts 14 klachten, ten overstaan van 33 in 2018. Dat is een daling met 57%’.

De meeste klachten gingen over het verstrijken van de aanvraagtermijn. Soms ging het ook om foute omschrijvingen in de KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen) of onjuiste informatie in de databank GIPOD (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein) waardoor ondernemers geen automatische toekenning kregen terwijl ze er wel recht op hadden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is