Te ingewikkeld

In de meeste EU-lidstaten is de wettelijke vakantie heel eenvoudig: je werkt en bouwt vakantie op in hetzelfde jaar.  In België is dat veel complexer: hoeveel vakantie je als bediende of arbeider krijgt, hangt af van hoeveel je het jaar voordien werkte. Ons land werd daarvoor al verschillende keren op de vingers getikt door de Europese instanties. “Als je van job verandert of pas begint te werken, heb je niet automatisch recht op vakantie. Dat hoeft niet en daar maken we komaf mee.”

Goed nieuws voor jongeren en mensen die van job wisselen

Vooral jongeren en mensen die van job veranderen, worden vandaag geconfronteerd met een administratieve ballast. Jongeren hebben nog niet gewerkt in het vorige jaar, dus krijgen ze geen wettelijke vakantie. Ze moeten gebruikmaken van tijdelijke systemen zoals jeugdvakantie, waarbij ze een uitkering krijgen die lager is dan hun loon.

“Waarom moeilijk doen als het simpel kan? Ook jongeren verdienen vanaf het begin échte vakantie, net zoals in de rest van Europa”, zegt Ronse.

Administratieve vereenvoudiging

Een bijkomend voordeel: het vakantiegeld wordt voortaan rechtstreeks door de werkgever betaald. Dat maakt het eenvoudiger voor iedereen. De Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie, de vakantiekassen en speciale stelsels zoals de aanvullende vakantie, de jeugdvakantie en de seniorvakantie worden overbodig. Zo is deze hervorming ook een besparing voor de overheid. 

“We verminderen de papierwinkel en besparen geld en dat zonder het bestaande recht op betaalde jaarlijkse vakantie aan te tasten”, besluit Ronse.