Vlaskapel siert na 23 jaar weer straatbeeld: fonteinbeeld schittert op Vlasmarkt

Door Axel Ronse op 3 maart 2021, over deze onderwerpen: Kortrijk

23 jaar nadat de fontein Vlaskapel werd weggenomen uit het winkelwandelgebied in Kortrijk, heeft het beeld een nieuwe plaats gekregen. Het gerestaureerde kunstwerk staat nu op de Vlasmarkt, als link naar de rijke vlasgeschiedenis van Kortrijk. "Zo'n mooi kunstwerk hoort niet thuis in een depot, maar in het straatbeeld", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Het beeld in de vorm van een vlaskapel sierde vanaf 1962 de Korte Steenstraat, destijds de eerste verkeersvrije winkelstraat van België. Het fonteinbeeld, een ontwerp van Guido Speybrouck uit Heule, was een initiatief van 25 handelaars en de stad. Smid Maurice Christiaens-Beheydt uit Kortrijk voerde de vlasschoof in rode koper uit. Omer Blondeel uit Heule legde de leidingen aan, aannemer was Boudewijn Delombaerde uit Heule.

Restauratie

De Vlaskapel werd weggenomen tijdens de heraanleg van de winkelstraten in 1998. Het verhuisde naar het toenmalige Vlasmuseum op Hoog Kortrijk. Het belandde goed acht jaar geleden na de sluiting van het vroegere Vlasmuseum in de Sabbelaan in een depot, waar het stof stond te vergaren. Nu schittert de Vlaskapel weer de Vlaskapel weer in de openbare ruimte, op een sokkel op de Vlasmarkt. Het beeld, dat wat oppervlakkige schade had opgelopen door vervuiling en erosie, werd eerst gerestaureerd door Atelier Hephaistos uit Aalbeke. De sokkel is van de hand van Luc Verbeke. Het beeld werkt nu niet als fontein, maar er is wel een mogelijkheid om later nog een fonteinpomp te plaatsen. (LPS)

BRON: HLN LPS 03-03-2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is