Vlaams Parlement wil SWT’ers beter activeren

Door Axel Ronse op 3 maart 2023, over deze onderwerpen: Werk zoeken en werkloosheid, Activering
Proefperiode kan leeftijdsdiscriminatie op arbeidsmarkt helpen indijken

Naar aanleiding van de commotie rond ACV-voorzitter Marc Leemans en het SWT (Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag), keurde het Vlaams Parlement een resolutie van de meerderheidspartijen goed. Daarin vragen ze om het talent van 55-plussers, waaronder de SWT’ers, niet te laten verloren gaan, misbruik uit te sluiten en hen beter te begeleiden naar werk. 

Vlaanderen heeft de ambitie om de werkzaamheidsgraad te verhogen naar 80 procent. Daartoe moet iedereen die kan werken, ook effectief aan de slag. Iedereen moet daartoe ook de nodige kansen krijgen. VDAB speelt hier een belangrijke rol in. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement willen ook een sterke activering van personen in een SWT-stelsel.  Het stelsel geeft medewerkers die worden ontslagen vanaf een bepaalde leeftijd recht op een vaste werkloosheidsuitkering en een aanvullende vergoeding. In Vlaanderen zijn er steeds minder SWT’ers, maar die verdienen ook een gepast en aangepast aanbod van VDAB.

Kordaat ingrijpen

Hoofdindiener Axel Ronse: “SWT is geen pensioen en we zullen kordaat ingrijpen op misbruiken. In Vlaanderen zijn er 5.208 SWT’ers. Dat zijn 5.208 gemiste kansen om vacatures in te vullen op deze enorm krappe arbeidsmarkt. De VDAB, de RVA en de sociale partners hebben de verantwoordelijkheid om klare wijn te schenken en de SWT’ers duidelijk te maken dat ze niet op ‘brugpensioen’ zijn, maar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. De VDAB moet hen vacatures voorstellen en helpen omscholen opdat ze snel opnieuw aan de slag kunnen gaan.”

Werkbaar werk

De indieners willen het signaal geven dat ook ervaren mensen kansen moeten krijgen op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten daartoe voorzien in werkbaar werk. Zomaar mensen met ervaring afschrijven, is zonde van het talent. Ook de VDAB heeft een belangrijke rol: zij moeten ook oudere werkzoekenden op een aangepaste manier begeleiden naar werk. Oudere werkzoekenden hebben nu 3,5 keer minder kans om aan de slag te gaan dan jongere werkzoekenden. Daarom is het belangrijk dat in het Werkgelegenheidsakkoord is afgesproken dat sociale partners en de VDAB een ronde tafel opstarten om de arbeidsmarktpositie van ouderen te versterken. 

Strikte controles en begeleiding

Het kan niet dat een werknemer en werkgever het op een akkoordje gooien om het stelsel van SWT te misbruiken, op kap van de werkenden. Daarom moeten er striktere controles komen op mogelijke misbruiken van het systeem. Bovendien moet de VDAB mensen in SWT veel intenser begeleiden naar een nieuwe job. Om de vele openstaande vacatures ingevuld te krijgen is iedereen nodig en moet iedereen zijn verantwoordlelijkheid opnemen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is