Vlaams Parlement versterkt jobbonus

Door Axel Ronse op 19 oktober 2022, over deze onderwerpen: Werken, Activering
Axel Ronse

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement versterken de jobbonus, op initiatief van parlementslid Axel Ronse. “Europa gaat door een historische economische crisis. Tegelijk kampt Vlaanderen met een stevige krapte op de arbeidsmarkt. Daarom willen we werken lonender maken. Door de jobbonus te versterken en uit te breiden, zorgen we er ook meteen voor dat Vlamingen met een laag inkomen beter gewapend zijn tegen deze crisis.”

De Vlaamse jobbonus is een belangrijk instrument om meer mensen aan te zetten om op zoek te gaan naar een job. “De doelstelling van 80 procent werkzaamheidsgraad is ambitieus tijdens een economische crisis, maar die doelstelling blijft behouden. De vacatures zijn er, het is zaak om mensen zonder job te activeren. De versterking van de jobbonus moet daarbij helpen”, aldus Ronse. 

900.000 Vlamingen

Concreet worden de grenzen van wie in aanmerking komt voor de jobbonus aangepast. De ondergrens verhoogt van 1.800 euro bruto maandloon naar 1.950 euro, de bovengrens van 2.500 naar 2.900 euro. In totaal zullen naar schatting 900.000 werkenden in Vlaanderen de verruimde jobbonus krijgen. Deze uitbreiding gaat in vanaf het inkomstenjaar 2022.

Tot 600 euro

“Wiens inkomen niet hoger is aan de ondergrens, krijgt 600 euro per jaar. Hoe hoger het loon, hoe lager de premie die de werknemer ontvangt als jobbonus. Voor de lonen aan de bovenkant van de vork wordt het minimumbedrag opgetrokken. Op dit moment ontvangen de hoogste lonen die recht hadden op de jobbonus 20 euro. We trekken dit op tot 50 euro vanaf volgend jaar.”

Meer koopkracht

Die versterking van de jobbonus is ook een koopkrachtmaatregel. “Werken moet lonen. Ook werknemers worden vandaag zwaar getroffen door de energiecrisis en hebben het alsmaar moeilijker om de eindjes aan mekaar te knopen. Ze grijpen vaak naast tal van sociale voordelen. Daarom kozen we ervoor om hen een extra duwtje in de rug te geven. Iedereen die recht heeft op een jobbonus krijgt daarom eind dit jaar 100 euro extra”, besluit Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is