Verschillende types beschikbaarheid zijn hinderpaal (VDAB)

Door Axel Ronse op 24 oktober 2019, over deze onderwerpen: Werk
Verschillende types beschikbaarheid zijn hinderpaal

De verschillende types van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt zijn een hinderpaal om mensen aan het werk te helpen. Dat zei Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, in een hoorzitting in het Vlaams Parlement. N-VA wil de drie types van beschikbaarheid afschaffen en de bemiddelaars van de VDAB meer ruimte geven om op maat te werken.

Wie werkloos is, moet in principe actief zoeken naar werk. Hij moet ingaan op aanbiedingen van de VDAB en ook zelf naar vacatures zoeken. Oudere werklozen moeten zich passief beschikbaar houden, wat betekent dat ze niet meer zelf op zoek moeten. Werklozen in het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen, hebben een aangepaste beschikbaarheid. Ze moeten enkel ingaan op passende aanbiedingen. In de realiteit blijft dat vaak dode letter en gaan zij niet meer aan het werk.

Volgens VDAB zijn die drie types een hinderpaal. "Onze bemiddelaars hebben het moeilijk om aan iemand in het SWT-stelsel te zeggen dat ze verwachten dat er wordt ingegaan op een aanbieding. Mensen denken nog steeds dat het om brugpensioen gaat", zei Wim Adriaens. "Dat zijn moeilijke gesprekken. We moeten als maatschappij duidelijker zijn: werk is geen straf. Het geeft structuur, zin en het zorgt voor een inkomen. We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt."

Axel Ronse van N-VA is blij dat de VDAB dit nu zelf aangeeft. Zijn partij wil dat het federale niveau beslist om de drie vormen van beschikbaarheid af te schaffen. "In principe zou iedereen actief beschikbaar moeten zijn", zegt Ronse. "Maar indien dat niet mogelijk blijkt, is het aan de bemiddelaar van de VDAB om een begeleiding op maat uit te werken." 

 

BRUSSEL 24/10/2019 13:02 (BELGA)
AUTHOR:
Kevin Wouters
BRUSSEL 24/10/2019 13:02 (BELGA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is