VDAB richt ethische raad op in kader van Artificiële Intelligentie

Door Axel Ronse op 28 oktober 2021, over deze onderwerpen: Economie, Werk

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB gaat een ethische raad oprichten die toekijkt op een verantwoord gebruik van Artificiële Intelligentie binnen de organisatie. Dat heeft Vlaams minister van Werk (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Axel Ronse (N-VA).

VDAB gebruikt al langer Artificiële Intelligentie via een aantal instrumenten. Zo is er Jobbereik, een AI-toepassing die in beeld brengt welke beroepen binnen het bereik van de klant van VDAB liggen en dit op basis van de aangegeven competenties. Kans op Werk is dan weer een voorspellend model dat een inschatting geeft van de werkzoekende zijn of haar kans op werk. Die inschatting vormt een objectieve meting van de afstand van de werkzoekende tot de arbeidsmarkt. 

Volgens minister Crevits is VDAB een koploper op het vlak van AI, maar mag de aandacht voor het ethische aspect niet uit het oog verloren worden. Zo mag een aanbod of suggestie via AI bijvoorbeeld nooit verplichtend of beslissend zijn. 

Als het van N-VA-parlementslid Axel Ronse afhangt, mag er toch nog wat meer ambitie zijn. Zeker in tijden van acute arbeidskrapte kan het volgens hem een goed idee zijn om vacatures van werkgevers los te laten op alle beschikbare CV's, niet alleen van werkzoekenden, maar ook van langdurig zieken, gepensioneerden,... Volgens minister Crevits botst dat voorstel op privacybezwaren, maar die kunnen volgens Ronse opgelost worden door de CV's voor de werkgever te anonimiseren.

(BELGA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is