“Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats: dat principe staat voor ons centraal”, vertelt Stevens. De Europese Raad schaart zich daar nu ook achter. Maar om de oneerlijke concurrentie een halt toe te roepen, moeten we alle achterpoortjes sluiten.”

Achterpoortjes sluiten

Kamerlid Wouter Raskin verklaart: “Voortaan gelden vanaf dag één de loonvoorwaarden van het gastland: een goede zaak. Het is wel jammer dat de sociale bijdragen nog steeds in het land van herkomst betaald moeten worden. Een deel van de jobs die deze federale regering creëert, worden nu ingevuld door buitenlandse arbeiders die hier geen sociale bijdragen betalen. Dat is oneerlijk tegenover onze Vlaamse bouwvakkers die wél eerlijk hun bijdragen betalen.”

Gelijk speelveld is nodig

Vlaams Parlementslid Axel Ronse ziet bovendien mogelijkheden tot verbetering in de transportsector: “Die werd buiten dit akkoord gehouden, maar ook daar mogen we geen sociale dumping aanvaarden. Als Vlaanderen de logistieke draaischijf van Europa wil zijn, mogen we niet langer laaggeschoolde jobs verliezen aan Oost-Europa. Een gelijk speelveld is nodig."