Optrekken prijs dienstencheques geen optie

Door Axel Ronse op 27 november 2019, over deze onderwerpen: Werk

Met de actuele vraag naar aanleiding van de nakende staking van de dienstenchequesector steekt Axel Ronse, Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA arbeidsmarktspecialist, de werknemers en de ondernemers uit de dienstenchequesector een hart onder de riem.

Werken moet lonen

Wij brengen in de eerste plaats hulde aan de 140.000 poets- en strijkhulpen uit de dienstenchequesector en hebben alle begrip voor de legitieme vraag voor loonsopslag. Deze mensen leveren dag in dag uit heel waardevol werk. Ze zorgen voor een goede balans tussen werk en privé bij de Vlaamse gezinnen. Eén op de drie Vlaamse gezinnen maakt immers gebruik van de dienstencheque voor huishoudelijke taken’, stelt Axel Ronse.

De arbeidsvoorwaarden zijn voor verbetering vatbaar. Vlaanderen levert inspanningen om de kloof tussen werken en niet werken te vergroten. De koopkracht van de mensen met de laagste lonen zal met de jobbonus worden verhoogd. Dit komt vanaf 2021 neer op een extra van € 50 netto per maand voor wie voltijds werkt. De medewerkers verdienen met de jobbonus gemiddeld netto 3,5% meer.

Leefbaarheid sector

De Vlaamse overheid investeert enorm in de dienstenchequesector. De minister heeft voor de komende jaren ruim 1,26 miljard euro voorzien. Dat is de grootste hap uit het budget voor werk.

Voor tal van dienstenchequeondernemingen staat het water aan de lippen. De N-VA heeft oog voor de rendabiliteit van de dienstenchequesector. Axel Ronse roept de minister dan ook op om het engagement uit de beleidsbrief waar te maken.

Geen verhoging dienstencheques

Van een bijkomende verhoging van de kostprijs van de dienstencheques voor de gebruikers kan geen sprake zijn’, stelt Axel Ronse. Door de belastingaftrek te verlagen van 30% naar 20% leveren de gezinnen al een extra inspanning. Bovendien zou een  duurdere dienstencheque het systeem mogelijks ondergraven.

Hieronder kan u mijn slotrepliek bekijken:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is