"Open Brief aan het Brugse Stadsbestuur."

Door Axel Ronse op 27 december 2022, over deze onderwerpen: Kortrijk
Axel Ronse "Open Brief aan het Brugse Stadsbestuur."

Beste stadsbestuur van Brugge,

Ik ben geboren in Uw stad en opgegroeid in Varsenare. Een prachtig landelijk dorp. Heerlijk tussen de velden.

Brugge speelde een grote rol in mijn leven. Ik ging er naar de scouts, de middelbare school, deed er mijn eerste stapjes in het uitgangsleven, had er mijn eerste liefje(s), organiseerde er galabals, werkte er in de horeca, op de zand -en ijssculpturen en blies in Gent de Brugse Universitaire Kring (BUK) nieuw leven in. ‘Ken Brugge in mien erte’.

Mijn mama woont nog in Brugge en ik kom er zo graag elke zondagavond eten. Ik groeide er nog op in een tijd dat er in de winkelstraten meer familiezaken dan ketens waren.

Qua schoonheid zijn er weinig steden in de wereld die Brugge evenaren. Al vind ik het Begijnhof van Kortrijk tot nu toe wel het mooiste wat ik ooit zag.

Eind 2010 kreeg ik de kans om vanuit Kortrijk te werken. Ik werd verliefd op de stad en streek. Zoveel ondernemerschap. Zoveel verbeelding. Mijn hart klopt hier gewoon sneller. Van ingeslapen provinciestadje als een sneltrein richting creatieve stad van de toekomst.

Toen ik me in 2018 kandidaat stelde voor de lokale verkiezingen pakten tegenstanders graag uit met het feit dat ik van Brugge ben. Ik begreep dat nooit. Brugge zal altijd deel uitmaken van mijn identiteit maar ik voel me thuis in Kortrijk.

Het ondernemerschap, de blik naar de toekomst. Geen gevoel van remmende voorsprong. Een stad die nog zoveel wil bewijzen. Dat voelt precies als een 'oerkracht' aan.

Ik kreeg in 2019 het onvoorstelbaar voorrecht om hier cultuurschepen te mogen worden. Kortrijk heeft op zowel amateur - als op professioneel vlak enorm sterke culturele organisaties.

Ik koos voor de bevoegdheid cultuur vanuit een economische reflex. Ondernemen is verbeelding, creativiteit is de manier bij uitstek om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Ons kandidaat stellen voor culturele hoofdstad zet een vliegwiel op die ambities.

Culturele hoofdstad van Europa is niet meer wat het in 2002 (Brugge culturele hoofdstad) was. Het heeft haar grootse grandeur verloren. Het draait niet meer rond top infrastructuur en 1 jaar culturele grand cru van de wereld tonen.

Dat werd ons ook bevestigd door de steden die wij hier uitnodigden als inspiratie voor onze kandidatuur. Steden die het al geweest waren, aangeduid zijn en nog moeten worden en steden die het net niet haalden.

Ook de directeur van het programma voor ‘culturele hoofdstad van Europa’ bevestigde ons dat. Hij zei ons bovendien dat ze zowel hoofdsteden als 'steden die het al waren' vermijden.

We leerden dat men vooral op zoek gaat naar steden die andere steden willen inspireren op vlak van actuele uitdagingen. Leeuwarden deed dat bijvoorbeeld subliem rond het thema ‘samenleven’.

De titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ levert geen ‘jackpot aan toeristen’ op. Het is een unieke kans voor steden die nog niet zo vaak het podium kregen om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Om via verbeelding en creativiteit een bepaalde dynamiek te creëren.

Daar zijn we ook echt in gevlogen. Werkgeluk en mentaal welzijn, dat zijn de thema’s waarmee we Europa en de wereld mee gaan inspireren.

Begin 2024 testen we het uit en doen we alsof we culturele hoofdstad zijn. Onze generale repetitie voor 2030.

We maken er trouwens een West-Vlaamse kandidatuur van. Omdat we sterk geloven dat de verbeelding en dynamiek hier de locomotief is om West-Vlaanderen het podium te geven dat het verdient. Wondermooie streek van schitterende KMO’s waar het heerlijk wonen en werken is.

En dat is nodig want vacatures raken hier amper ingevuld. Toptalent blijft vaak hangen in Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Nochtans liggen hier unieke kansen en prachtige levenskwaliteit klaar voor hen.

Een sterke culturele scène is ons geheim wapen om de toekomst aan te trekken. De kandidatuur voor culturele hoofdstad is daar de perfecte vlag voor. Onze keuze om in te spelen op de thema’s werkgeluk en mentaal welzijn is heel bewust gemaakt.

Dat zijn de thema’s waar zoveel mensen mee bezig zijn. De toekomst en welvaart ligt in de regio’s die op deze thema’s voorsprong pakken. Intussen werken al heel wat toonaangevende bedrijven en organisaties enthousiast mee.

Wij willen ook Brugge achter die vlag meekrijgen. We geloven sterk dat Brugge die extra dosis dynamiek en creativiteit kan en moet gebruiken. Laat ons zoals de Limburgers een sterk en verenigd front vormen.

Verzwak onze West-Vlaamse kandidatuur niet maar geloof dat het podium dat Kortrijk kan krijgen ook Brugge goed zal doen.

Brugge is zo’n mooie stad. Het heeft een ingeslapen imago maar rond Brugge zijn ook heel wat dynamische bedrijven, sterke culturele spelers. Zet u achter onze kandidatuur in plaats van geld en middelen te investeren in een kandidatuur waarvan je nu al weet dat Europa niet geneigd is om dezelfde stad nog eens aan te duiden, ook al is het van 2002 geleden.

Laat u inspireren door ons. Wij laten ons ook graag door jullie inspireren op andere fronten.
Fijn 2023

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is