Minister Crevits voert gesprekken met andere gewesten over au pairs

Door Axel Ronse op 11 maart 2021, over deze onderwerpen: Economie, Werk

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) voert gesprekken met de andere gewesten over het statuut van au pairs in ons land. Dat heeft ze in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Axel Ronse. Volgens minister Crevits is er nog altijd sprake van misbruiken en de CD&V-minister wil die indijken.

Au pairs zijn jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) die tijdelijk bij een gastgezin verblijven en zo een andere taal en cultuur leren kennen. In ruil voor lichte huishoudelijke taken krijgt de au pair een klein bedrag. Maar het systeem is gevoelig voor economische misbruiken en uitbuiting.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) zoekt al langer mee naar een oplossing voor de au pairs. Zelf is ze gewonnen voor de piste waarbij de au pair wordt ingeschakeld in een arbeidsrelatie en waarbij de plaatsing van elke au pair via een uitzendbureau zou moeten gebeuren.

Vandaag is er enkel zicht op de niet-Europese au pairs omdat zij een arbeidskaart nodig hebben. De Europese au pairs vallen dus buiten elke controle en dat vindt minister Crevits geen goede zaak.

Crevits heeft haar federale collega van Werk Pierre-Yves Dermagne daarover aangeschreven. "Hij is de piste van het werken via erkende au pair bureaus genegen. Over het arbeidsrechtelijk statuut verschillen de meningen", aldus Crevits. Zo vindt Dermagne het au pairschap bijvoorbeeld in hoofdzaak een culturele uitwisseling.

Minister Crevits wil nu verdere juridische mogelijkheden verkennen en zal daarvoor in overleg treden met de andere gewesten. Een onderling op elkaar afgestemde oplossing is volgens haar de beste piste. "De ambitie is in hoofdzaak om echt iets te verbeteren voor alle au pairs: Europese en niet-Europese", besluit Crevits.

BRON: 

BIN 3 POL nl Author: DRM

ID: 112118273

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is