Even van me afschrijven

Door Axel Ronse op 6 november 2022, over deze onderwerpen: Kortrijk
Axel Ronse even van mij afschrijven

Van zodra iemand ergens een probleem mee heeft moeten we het verwijderen, schrappen, aanpassen.

Moederdag kwetst dus moeten we er ouderdag van maken. Kerstdag piekt dus veranderen we het in winterdag. Fc De Kampioenen bruskeert dus wordt het geschrapt. Zwarte Piet moet Roetpiet worden. Tot waar en hoe ver wil men dit allemaal doen gaan?

Iedereen moet zich goed kunnen voelen in onze samenleving. Dat is voor mij essentieel. Kwetsen is nergens voor nodig. Ik ben zelf een inclusief nationalist.

Dat betekent dat voor mij niet de afkomst maar wel het potentieel en de toekomst van mensen telt. De wil en het engagement om mee deel uit te maken van een pluralistische gemeenschap essentieel is.

Nu lijken we te zijn terechtgekomen in een situatie waarbij we immoreel zouden zijn als we niet meteen schrappen of aanpassen waar mensen zich niet goed bij voelen. We mogen het zelf niet in vraag stellen. Schrappen, aanpassen, NU!

Precies of we moeten ons allemaal extreem schuldig voelen over wie we zijn, hoe we geboren zijn, over de tradities waar we trots op zijn. Waarom?

Ik voelde het de voorbije week aan de levende lijve. Ik werd veelvuldig racist en nazi genoemd omdat ik vind dat er geen enkele nood is om de intrede van onze Sint na al die jaren aan te passen en Zwarte Piet te vervangen in Roetpiet. Elk jaar is dat een verbindend kinderfeest met mensen van alle rang, stand en komaf. Waarom aanpassen?

Sommigen zeiden dat ik daar als 'witte geprivilegieerde man' niet over kan of mag oordelen. Wat heeft mijn huidskleur of geslacht daar in godsnaam mee te maken?

We moeten elke mening respecteren. Ook die van mensen die Zwarte Piet willen vervangen in Roetpiet. Maar omgekeerd is het respect vaak ver zoek.

Vanuit één of ander superieur moreel gezag, dat ze zichzelf toekennen, verwijten ze ons met gemak een gebrek aan empathie, moreel beoordelingsvermogen, en bestoken ze ons met de hierboven vermelde pijnlijke beledigingen.

Die evolutie vind ik zorgwekkend. Over sommige zaken durven denken is kennelijk al immoreel. Ja, het is maar een kleine stap om Zwarte Piet in Roetpiet te veranderen.

Maar waarom zouden we dat moeten doen? Welke evolutie zetten we dan in gang? Pleiten we dan niet schuldig voor iets waar we compleet onschuldig om zijn? Leggen we dan geen autosnelweg aan voor nog meer woke eisen? Wat zal het volgende zijn dat stoort en moet geschrapt worden?

Zwarte Piet is geen racistisch symbool. De intrede van de Sint vandaag bewijst het. Alleen maar blije, lachende mensen, van alle rang, stand en komaf.

De lach van al die mensen en kindjes in het bijzijn van Zwarte Piet is voor mij persoonlijk een #kleingelukje na een week lang bagger en pijnlijke verwijten.

En bij deze heb ik het volledig van me afgeschreven. Nu over tot de orde van de dag. Bedrijven zetten mensen op tijdelijke werkloosheid vanwege de hoge energiekost, mensen halen het einde van de maand niet meer, armoede stijgt. Hopelijk haalt mijn parlementair werk daarover een fractie van de aandacht die mijn standpunt over Zwarte Piet opleverde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is