Cri de coeur ...

Door Axel Ronse op 9 januari 2021, over deze onderwerpen: Economie
Cri de coeur ... Axel Ronse

De Covid maatregelen ... Ik vind het trouwens zelfs geen ideologisch debat.
Iedereen gaat uit van een oprechte bezorgdheid. Met name dat we over voldoende capaciteit in onze ziekenhuizen blijven beschikken.
De curve onder controle houden. Noord Italiaanse toestanden vermijden. Tot daar akkoord!

Toch blijf ik erbij dat we vandaag onnodig veel schade pakken. Of minstens dat men veel te licht gaat over een aantal fundamentele zaken.
Dan heb ik het niet alleen over forse inperkingen van vrijheden zoals de avondklok maar vooral over het ingrijpen op het recht om te ondernemen. Het verplicht laten sluiten van zaken.

Deze week pakte de Vlaamse Regering nog uit met het feit dat ze voor 1,7 miljard euro aan steunmaatregelen uittrok.
Ik wil niet weten hoeveel dat op federaal vlak is (overbruggingsrecht, tijdelijke werkloosheid, ... ).
Heeft iemand al eens de inschatting gemaakt hoe we de komende decennia zullen omgaan met zo'n astronomisch overheidstekort?
Nochtans kost de best denkbare steunmaatregel ons niets. Integendeel, ze brengt op. Namelijk mensen opnieuw laten ondernemen.
Onze horeca ondernemers hebben echt wel bewezen dat ze dat kunnen, coronaproof. Ook onze contactberoepen hebben dat bewezen. Tenzij ik me vergis is de curve niet gestegen sinds we de winkels heropenden. In Portugal en Spanje is de horeca nog steeds open.

Ik vind dat men minstens een proefperiode moet inbouwen waarop we de economie opnieuw volle bak en coronaproof laten draaien. Al is het maar 2 weken, meteen daarna evalueren.
Men gaat vandaag veel te licht over de gevolgen van de massale opgelegde sluiting, het verbod op ondernemen. Faillissementen, mentale problemen, werkloosheid, ...

Iedereen is het erover eens dat er geen sluitende wetenschappelijke evidentie bestaat over de impact van opening horeca en contactberoepen op het aantal besmettingen. Iedereen is het erover eens dat die sluiting ons massaal veel kost, een enorme ramp met zich meebrengt. Iedereen ziet nu al dat die vaccinatie campagne nog zijn tijd zal duren.

Waarom kunnen we dan in godsnaam niet via een proefperiode testen wat de impact is van heropening van onze horeca en contactberoepen?
Ik vind dat we dit met z'n allen moeten aankaarten.
Vlaanderen is groot geworden dankzij zelfstandig ondernemerschap. De enige weg uit de pandemie is ondernemerschap. Laat ons minstens proefdraaien 

Evident zijn er een aantal sectoren zoals die van events- en reissector waar we niet kunnen proefdraaien. Daar moeten we nagaan op welke manier het Nederlandse NOW een hulp kan zijn om bedrijven die voor Corona gezond waren overeind te houden. Vaak zijn dat bedrijven die ferm geïnvesteerd hebben in materiaal (klank/licht bv) maar ook in personeel (zeer technisch geschoold). Komende donderdag wordt mijn conceptnota in het Parlement daarover besproken en komen onder meer mensen uit Nederland getuigen hoe dat werkt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is