Brouns zet anoniem solliciteren op agenda bij VDAB

Door Axel Ronse op 2 februari 2023, over deze onderwerpen: Werk
Brouns zet anoniem solliciteren op agenda bij VDAB

BRUSSEL 02/02 12:32 (BELGA)
Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) wil anoniem solliciteren op de agenda zetten bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat zei hij donderdag in het parlement na vragen van Imade Annouri (Groen), Axel Ronse (N-VA), Ilse Malfroot (Vlaams Belang) en Tom Ongena (Open VLD).

Uitzendbedrijf Accent start met anonieme sollicitaties. Het bureau wil op die manier discriminatie tegengaan en meer aandacht vestigen op capaciteiten en competenties. Vanaf 1 februari worden leeftijd en naam geschrapt. Het aantal jaren ervaring wordt wel nog vermeld.

Brouns kreeg daarom donderdag de vraag of ook VDAB met het idee aan de slag kan. "Door in de eerste ronde anonieme kandidaten te selecteren, kunnen profielen op sollicitatie komen die anders misschien de eerste ronde niet zouden overleven", zei Brouns. "Ik ben nieuwsgierig naar de verdere ervaringen bij Accent."

"Ik ben niet elke keer aanwezig bij de raad van bestuur van VDAB, maar ik ga mezelf nog eens uitnodigen om het op de agenda te plaatsen", vervolgde de minister.

Axel Ronse (N-VA) reageerde positief. "Elke stap die helpt om meer mensen op gesprek te krijgen, steunen wij", zei hij. "Er zijn heel wat vooroordelen over leeftijd, naam, wat dan ook. Als je iemand kan laten focussen op een A4'tje waarop heel kernachtig staat wat iemand kan, denk ik dat de werkgevers meer kans zullen krijgen om goede mensen te zien."

Ook Imade Annouri van Groen reageerde positief. "Het voorstel bestaat wel al heel lang en men heeft er heel lang niets mee gedaan", zei hij. "Nu een interimbedrijf eindelijk een pilootproject voert, wordt er positief gereageerd. Ik vind dat een beetje wrang omdat we veel tijd hebben verloren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is