Bouwsector en VDAB doen inspanningen om vacatures in bouwsector in te vullen

Door Axel Ronse op 14 januari 2021, over deze onderwerpen: Economie, Werk
Bouwsector en VDAB doen inspanningen om vacatures in bouwsector in te vullen

BRUSSEL 14/01 10:27 (BELGA)
Vorig jaar hebben in Vlaanderen 14.112 cursisten een knelpuntgerichte opleiding beëindigd. Dat is een lichte daling tegenover de 16.137 cursisten in 2019. Die daling is natuurlijk toe te schrijven aan de coronacrisis en de sluiting van de opleidingscentra. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Axel Ronse (N-VA) over de krapte van personeel in de bouwsector. Heel wat jobs in die bouwsector behoren tot de knelpuntsectoren.

Er zijn momenteel meer dan 17.000 vacatures in de bouwsector. De bouwsector kent al langere tijd problemen om op de arbeidsmarkt voldoende personeel te vinden. Daarom rekent de sector ook op buitenlandse werkkrachten.

Maar omdat de sector zo afhankelijk is van die buitenlandse werkkrachten was en is ze ook extra kwetsbaar in de coronacrisis. Denk aan de sluiting van de grenzen en recent ook de verplichte quarantainemaatregelen voor mensen die langer dan 48 uur in een rode zone zijn geweest. Daardoor lopen nu veel bouwwerven vertraging op.

Volgens Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is het daarom belangrijk om jongeren in Vlaanderen warm te maken voor een job in de bouwsector. Daar lopen ook al tal van initiatieven voor, zowel via de bouwsector als VDAB.

"In het nieuwe sectorconvenant met de bouwsector - dat in opmaak is - zal voluit aandacht gaan naar het warm maken van jongeren voor bouwopleidingen en bouwberoepen", legt minister Crevits uit. "Zo komt er een nieuwe Construbus om het imago van de sector te versterken en een nieuwe STEM-check", klinkt het. Die check moet beter in kaart brengen hoe het staat met de affiniteit van jongeren voor (toegepaste) wetenschappen en technologie. Verder rekent de minister op de gerichte bemiddeling door VDAB.

"In het nieuwe sectorconvenant willen de bouwbedrijven jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een job in de bouwsector", aldus Crevits. "Belangrijk om vast te stellen is dat werkzoekenden gebruikmaken van de opleidingen van VDAB en partners om zo aan de slag te gaan. Vaak gaat het om mensen uit kansengroepen die zo weer op de arbeidsmarkt komen."

 

(Bron BELGA : DI 14 jan 2020)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is