Bijna 900 werkzoekenden starten eigen zaak met steun van de Vlaamse Overheid

Door Axel Ronse op 29 maart 2021, over deze onderwerpen: Ondernemen, Werk zoeken en werkloosheid
Axel Ronse

900 werkzoekende Vlamingen hebben met steun van de Vlaamse Overheid een eigen zaak opgestart. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse heeft opgevraagd. “Een eigen zaak opstarten gaat samen met tal van uitdagingen. Dankzij de transitiepremie van de Vlaamse Overheid krijgt een werkzoekende van 45 jaar of ouder meer financiële zekerheid. Bijna 900 werkzoekenden hebben dankzij de premie de sprong gewaagd. Deze cijfers bewijzen de meerwaarde om werkzoekenden te overtuigen om de stap naar ondernemerschap te zetten”, zegt Ronse.

Tot en met december 2020 zijn er in totaal 896 premies goedgekeurd. Het merendeel, namelijk 43 procent, ging naar de 45 tot en met 49-jarigen en 33 procent naar de 50 tot en met 54-jarigen. Ten slotte ging vijf procent van de premies naar 60 plussers. 1 op 3 van de premies ging naar ondernemers in Antwerpen, 1 op 5 naar Oost-Vlaanderen. Voor de overige provincies gaat het over telkens 18 procent voor Limburg en West-Vlaanderen en 12 procent voor Vlaams-Brabant.

“De ondersteuning bewijst haar meerwaarde en kan goede resultaten voorleggen”, stelt Ronse. “Van alle goedgekeurde premies werden amper 42 premies vroegtijdig stopgezet. Bovendien is de overlevingsgraad van de ondernemers na het traject van de transitiepremie veelbelovend. Maar liefst 98,4 procent of 124 van de 126 van de ondernemers die de premie uitbetaald kregen, zijn nog steeds als ondernemer aan de slag.”

Tijdelijke uitbreiding

De transitiepremie is een ondersteunende maatregel voor werkzoekende 45-plussers die een eigen zaak willen opstarten. Wie zelfstandige in hoofdberoep wil worden, verliest immers zijn of haar werkloosheidsuitkering. Dat vormt een drempel om de stap te zetten. Dankzij de premie kunnen ze het verlies van de uitkering tot twee jaar opvangen. Naar aanleiding van de coronacrisis zal de transitiepremie tijdelijk worden verruimd. “Alle werkzoekende Vlamingen die een eigen zaak opstarten zullen dan, ongeacht de leeftijd, gedurende één jaar de maandelijkse premie kunnen aanvragen. Tijdens deze uitbreiding zal de premie worden gehalveerd. Deze tijdelijke verruiming moet nog meer werkzoekenden stimuleren om de stap naar ondernemerschap te zetten”, besluit Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is