Vlaamse resolutie gooit deuren voor 'sociale zekerheidstoerisme ' weer dicht

Door Axel Ronse op 21 maart 2019, over deze onderwerpen: Werk
Axel Ronse  Vlaamse resolutie doet deur dicht dicht voor sociaal zekerheidstoerisme

Het Europees Parlement keurde gisteren een set nieuwe Europese sociale zekerheidsregels goed.
Vlaams Volksvertegenwoordigers Axel Ronse (N-VA), Peter Van Rompuy (CD&V) , Laurence Libert (Open Vld) en Yasmine Kerbache (sp.a) zien heel wat nefaste gevolgen in die regels, met name in de maatregel die EU-burgers in elk EU- land een werkloosheidsuitkering garandeert na één maand effectief werken. Daarom nemen ze initiatief. "De Federale minister van werk kan dit nog tegen houden. Daarvoor moet hij voluit voor een blokkeringsminderheid gaan binnen de Raad van de Europese Unie.", zeggen ze. Hun resolutie werd vandaag goedgekeurd in het Vlaamse Parlement.

Ronse spaart zijn kritiek op voorstel niet

Inititiatiefnemer en Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) spaart zijn kritiek op de goedgekeurde sociale zekerheidsverordening niet. "De door Europa voorgestelde regeling is onrealistisch. op die manier dreigen we een vijfsterrenbestemming te worden inzake welvaartstoerisme. Ons sociale zekerheid is waardevol. Te waardevol om ze te ondergraven en ze zomaar open te stellen voor iedereen. Daarom vragen we de Vlaamse Regering om de Federale minister  te vragen om de maatregel inzake de flexibelere toekenning van de werkloosheidsuitkering na één maand werken niet te ondersteunen."
Peter Van Rompuy (CD&V): "We willen met de andere collega's vanuit het Vlaams Parlement een duidelijk signaal geven: dit is géén goed voorstel. Wij ijveren voor een meer gedragen systeem, waarbij bijdragen en uitkeringen meer in evenwicht zijn met elkaar."
Laurens Libert (open Vld): "Het voorstel zal uitkeringsfraude en - toerisme uitlokken. Dat kunnen we niet aanvaarden. We hebben er ons daarom van in het begin tegen verzet ook in het Europees Parlement. Met deze resolutie vragen we dat ook de regeringen hun protest duidelijk laten horen."
Yasmine Kherbache (sp.a): "Een nog grotere bedreiging voor onze economie en sociale zekerheid is sociale dumping. Daar zijn eerste goeie stappen in gezet, maar de Federale regering moet de besprekingen die nu bezig zijn ook aangrijpen om er bij Europa op aan te dringen daarin nog een aantal versnellingen hoger te schakelen."

Muyters steunt initiatief

Vlaams minister van werk Philippe Muyters steunt het parlementair initiatief en zal effectief zijn Federale collega aanspreken. "Dit leidt tot uitkeringsshoppen: een uitkering ontvangen in hte land waar deze het hoogst is, om er dan mee op vakantie te gaanin een land waar er weinig plichten zijn. Dit is onaanvaardbaar, tegenover rechten staan altijd bepaalde plichten" 

U kan hier de volledige handelingen en voorstel van resolutie nalezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is