Texture krijgt nieuwe damast

Door Axel Ronse op 27 januari 2019, over deze onderwerpen: Kortrijk
Axel Ronse  Schepen Cultuur Kortrijk

De Vlas- en Kantvrienden dragen het museum Texture een warm hart toe. Zo sponsoren ze onder meer de aankoop van nieuwe collectiestukken. In 2018 kochten ze een damast uit de zeventiende eeuw samen met nog vier andere servetten, ter waarde van 2.500 euro.
Het damast is afkomstig uit een privéverzameling in Luik. Het is een servet van 129 bij 89 centimeter, geweven als welkomstgeschenk voor Don Juan Domingo de Zuniga y Fonseca (1640-1716). In 1667 kwam hij aan in de Spaanse Nederlanden en twee jaar later stond hij als kapitein-generaal aan het hoofd van de cavalerie. In 1670 werd hij benoemd tot gouverneur (landvoogd) van de Spaanse Nederlanden, wat hij bleef tot 1675. Hij raakte verwikkeld in de Hollandse oorlog (1672-1679). Na zijn terugroeping naar Spanje werd hij onderkoning van Catalonië.
Op het damast staat de Spanjaard in vol ornaat afgebeeld als ruiter, tussen oorlogstuig en boven het silhouet van een belegerde stad.
De Vriendenkring is een stevige partner in de vrijwilligerswerking van de Kortrijkse musea en sterk verbonden met het kant atelier. In 2019 bestaat de vriendenkring 25 jaar. “Dankzij de Vlas- en Kantvrienden krijgt de stedelijke collectie historische damast nu een mooie aanvulling”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).
Kortrijk heeft een rijke verzameling stukken in damast. 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen - 26 Jan. 2019
Pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is