Ronse (N-VA) wil nieuw kader voor kleine en middelgrote windmolens

Door Axel Ronse op 12 april 2016, over deze onderwerpen: Klimaat, Ruimtelijke Ordening, Energie
Axel Ronse (N-VA) wil nieuw kader voor kleine en middelgrote windmolens

Te weinig kleine en middelgrote windmolens worden in Vlaanderen vergund.
In 2013 - 2014 werden er amper 10 vergund wat een daling is t.o.v. de periode 2010 - 2011 (ca 30). Nochtans zijn zo’n turbines ideaal voor heel wat bedrijven. Ze vormen een groene en goedkope vorm van energie en liggen bovendien vlakbij wat de transportkosten van energie verlaagt. Verschillende studies spreken van een terugverdien-tijd op 10 jaar (zonder subsidies!)

Heel wat vergunningen worden geweigerd  op basis van een oude omzendbrief die gemeenten en provincies oproept tot terughoudendheid.  Ronse vroeg Minister Schauvliege (CD&V) deze middag of ze bereid is die aan te passen gezien de wijzigingen op vlak van regelgeving en innovatieve technologie. 

Ronse: “Hiermee slaan we 2 vliegen in één klap: we vereenvoudigen de weg naar betaalbare energie voor bedrijven en zetten een goede stap richting klimaat”.  Minister Schauvliege gaf aan dat ze bereid is om dit op de werkgroep ‘Fastlane’ te bespreken. Binnen die groep wordt bekeken op welke manier we meer hernieuwbare energie kunnen opwekken dankzij windturbines. 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is