Muyters wil overleg over werklozen die aan de slag kunnen als zelfstandige in bijberoep

Door Axel Ronse op 20 oktober 2016, over deze onderwerpen: Economie, Werk
Muyters wil overleg over werklozen die aan de slag kunnen als zelfstandige in bijberoep

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft een overleg gevraagd met zijn federale collega's van Economie en Middenstand, respectievelijk Kris Peeters (CD&V) en Willy Borsus (MR), over de federale maatregel waardoor werklozen mogen bijklussen als zelfstandige in bijberoep zonder hun uitkering te verliezen. De N-VA-minister vraagt meer duidelijkheid over de mogelijke impact van die federale maatregel op de Vlaamse bevoegdheden. Dat heeft Muyters donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Axel Ronse.

Enkele weken geleden kondigden de federale ministers Peeters en Borsus aan dat werklozen voortaan een zelfstandige activiteit in bijberoep zouden kunnen uitoefenen zonder daarbij hun uitkering te verliezen. Tot nog toe moest men al minstens drie maanden het statuut van zelfstandige in bijberoep hebben om als werkloze te kunnen bijklussen als zelfstandige.

Er zijn wel bepaalde voorwaarden gekoppeld aan de regeling. Zo is de cumul slechts mogelijk gedurende 12 maanden vanaf de aanvang van de activiteit, mag de werkloosheid niet het resultaat zijn van de stopzetting of de vermindering van het werk als loontrekkende om het voordeel van de cumul te bekomen, en kan de cumul niet voor een zelfstandige activiteit die in de voorbije 6 jaar al als hoofdberoep werd beoefend.

Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) vindt de maatregel op zich wel goed, maar vraagt zich af wat de gevolgen kunnen zijn voor de Vlaamse bevoegdheden, bijvoorbeeld rond het controleren van de beschikbaarheid van de werkzoekenden. "Moeten die mensen zich nog fulltime beschikbaar houden voor opleidingen, sollicitatiegesprekken? Volstaat het dat die mensen op zoek gaan naar een halftijdse job? ", aldus Ronse. Hij vroeg aan minister Muyters of er voorafgaand overleg was geweest over de maatregel.

Dat is volgens minister Muyters niet het geval geweest. Hij heeft de plannen ook via de pers moeten vernemen. Muyters noemt de vragen van Ronse alvast terecht en heeft bij zijn betrokken federale collega's aangedrongen op een overleg en meer duidelijkheid.

BRUSSEL 20/10 13:54 (BELGA) 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is