Dankzij cultuurschepen Ronse nu ook Rooie Oortjes in de bib

Door Axel Ronse op 31 maart 2019, over deze onderwerpen: Kortrijk
Dankzij cultuurschepen Ronse nu ook Rooie Oortjes in de bib

Bib Kortrijk is 1 van de 211 Vlaamse bibliotheken die vanaf nu de boeken op kleur sorteert

Binnenkort zullen meer dan 200 bibliotheken in ons land hun boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur sorteren. Dit doen ze nadat onderzoek aantoonde dat deze manier van rangschikken meer rustgevend werkt voor mensen die in de bibliotheek op zoek gaan naar een boek en hen ook meer zin geeft om te lezen. Op expliciete vraag van schepen Axel Ronse stelt de bibliotheek van Kortrijk nu ook alle Rooie Oortjes ter beschikking.
Axel Ronse, schepen van cultuur: “Ik ben zeer blij met de nieuwe inrichting, dit maakt het zoeken heel wat gemakkelijker. En dat alle Rooie Oortjes uitgestald worden, dat doet me gewoon terugdenken aan een fantastische jeugd!”

Dit is althans de boodschap die 211 Vlaamse bibliotheken nu maandag zullen aankondigen. Ze doen dat niet zomaar. Maandag is het 1 april, en dan mag je al eens een mopje lanceren. Het is ook dé dag waarop mensen net iets kritischer naar nieuws kijken. Maar waarom hebben we niet elke dag die kritische blik? Zeker in deze tijden van fake news en misleidende berichtgeving. Fake news - of beter ‘misleidend nieuws’ - is brandend actueel. LINC VZW neemt met de steun van VVBAD, Mediawijs en 211 Nederlandstalige bibliotheken (waaronder de bib van Kortrijk) haar rol op om het brede publiek mediawijzer te maken en te sensibiliseren rond dit thema. We doen dit door samen bovenstaande aprilvis uit te zetten via onze communicatiekanalen. Wanneer mensen op de titel klikken, komen ze op de pagina www.aprilvissers.be waar ze hun eigen ‘fake news’-skills kunnen testen, bruikbare tips krijgen en meer informatie vinden. We gebruiken fake news dus als clickbait om mensen te sensibiliseren rond… ‘fake news’.

Onze oproep aan de redactie:  

●      Deel op maandag 1 april onze (digitale) aprilvis (zie link infra), en link de titel door naar de landingspagina. Op die manier kunnen we meer mensen sensibiliseren.  

●       Kom langs voor een reportage in de Kortrijkse bib, waar enkele boekenrekken komende maandag ook echt op kleur zullen staan in het kader van deze actie. 

●       Interview onze experts en breng (na maandag 1 april 18 uur) een artikel over De Aprilvissers, de sensibiliseringspagina en ‘misleidend nieuws’ in het algemeen.

Meer info:

Axel Ronse, schepen van Cultuur, 0484 63 44 96
Sam Sulmont, bib kortrijk, 056 277550
Inne Van Engeland, campagne De Aprilvissers, 0476 78 05 69
Kenneth Schenning, expert misleidend nieuws, kenneth.schenning [at] linc-vzw.be

www.aprilvissers.be
URL voor facebook: https://www.geletterdheid.eu/bibliotheken-op-kleur

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is