Coronavirus - VDAB kan binnenkort tijdelijke coronawerklozen begeleiden

Door Axel Ronse op 18 juni 2020, over deze onderwerpen: Werk
VDAB kan binnenkort tijdelijke coronawerklozen begeleiden

BELGA: De VDAB zal wellicht deze week nog de machtiging krijgen om de gegevens te kunnen inkijken van de werknemers die naar aanleiding van de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn geworden.
Dat antwoordde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) donderdag in Commissie op een vraag van Axel Ronse (N-VA). De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst heeft die machtiging nodig om de tijdelijk werklozen te kunnen begeleiden.

In heel België werden zowat 1,3 miljoen mensen tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Om de Vlaamse tijdelijk werklozen te kunnen begeleiden - naar een nieuwe job of een opleiding bijvoorbeeld - heeft de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB hun gegevens nodig van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Maar daarvoor moet de VDAB eerst een machtiging krijgen van het Informatieveiligheidscomité van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Die machtiging zou er normaal gezien deze week moeten komen, antwoordde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits donderdag op een vraag van N-VA-parlementslid Axel Ronse in de Commissie Werk. De VDAB zal die cijfers daarna elke maand ontvangen en vergelijken met de eigen databank. Wie al gekend is bij de VDAB zal via e-mail of  telefoon een gepersonaliseerd aanbod kunnen verwachten. Beschikt de VDAB enkel over een naam en een adres, dan moet nog bekeken worden of contact via de post de beste oplossing is, aldus Crevits. Ronse hamerde er alvast op dat niet via briefwisseling te doen. "Als we uitsluitend een machtiging krijgen om de mensen per brief te benaderen, dan is de VDAB een tijger zonder tanden", aldus Ronse. "We moeten mensen echt motiveren om nu in te gaan op ons aanbod rond opleiding en werkervaring." De VDAB lanceert daarnaast nog een 'landingspagina' op zijn website, gericht op kwetsbarewerknemers zoals tijdelijk werklozen, mensen in een tijdelijke job of werknemers in opzeg. Daar zal extra informatie rond opleidings- of loopbaanaanvragen terug te vinden zijn, aldus Crevits.

Bron: Belga RT, Do. 18 Jun. 2020

Hieronder kan u mijn tussenkomst tijdens de commissie herbekijken:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is